In augustus 1973 werd de opvolger van de Opel Kadett B geïntroduceerd; de Opel Kadett C. Opel is blij met de nieuwe Kadett, want deze is niet meer ‘zomaar’ een transportmiddel, maar biedt ook een groot rijgenoegen…
Meer dan 3,3 miljoen van de voorgaande Opel Kadetts zijn er reeds geproduceerd, waarvan meer dan 2,65 miljoen van het type B-Kadett. Na de nieuwe Manta (A) en Ascona (A) biedt de Opel Kadett C in de onderste middenklasse een auto met een pakket vol van goede eigenschappen. Door deze goede eigenschappen durfde Opel het aan deze auto als ‘wereldauto’ te gaan produceren.
Ontwikkeling
Het idee was een auto die overal ter wereld geproduceerd kon worden als tegenhanger van de Volkswagen Kever. De Kadett C, welke vanaf 1970 ontwikkeld werd onder de codenaam ‘Project 1865’, was voorbestemd om op de internationale markt terrein te gaan werven. Het idee werd in de nazomer van 1970 bedacht. Bij een geheime bijeenkomst van Opel, General Motors en diverse andere bedrijven werd het idee geschapen een auto te maken die het in IJsland net zo goed zou doen als in Hawaii. De opdracht van het hoofdkwartier van General Motors in Detroit was simpel, maar moeilijk te volbrengen – het bouwen van een auto die overal ter wereld in diverse fabrieken gebouwd zou worden met een grotendeels gelijke carrosserie. De carrosserie moest de mogelijkheid hebben om verschillende motortypen te herbergen en zou geproduceerd moeten worden in Argentinië, Australië, Brazilië, Duitsland, Groot-Brittanië, Japan en de Verenigde Staten.
Een jaar later is ‘Project 1865′ geen idee op papier meer, maar een concreet plan geworden. De Opel technici bouwen in het geheim diverse auto’s met onafhankelijke achterwielophanging en prototypen met voorwielaandrijving. Deze technieken bleven echter nog even op de plank liggen. Uiteindelijk is de ‘huidige’ Kadett C ontwikkeld. Een auto met bekende en betrouwbare techniek – echter met een geheel nieuwe carrosserie.
Introductie van de Opel Kadett C
In augustus 1973 wordt op de 45e IAA in Frankfurt de nieuwe Kadett C tentoongesteld. De bezoekers dringen om de nieuwe Kadett te kunnen aanschouwen – het is één van de sterren van de show. Zelfs de nieuwe Passat van Volkswagen trekt niet zoveel aandacht en Ford moet het op de beurs zelfs nog met de bestaande modellen Granada, Consul en Escort doen.
De kritieken zijn lovend. Door de toevoeging van de Kadett C aan het modellenbestand van Opel, waaronder de Rekord, Manta en Ascona, wordt het voor Opel voor het eerst mogelijk Volkswagen van de eerste plaats in de verkoopcijfers te verdringen. Door het voor die tijd sportieve ontwerp van de carrosserie (o.a. het front wat uitloopt in een spoilervorm) sprak de auto vele mensen aan. Ook de ruimte in de auto is enkele centimeters groter geworden. Dit betekende dat personen met een lengte van 1.85m nog prima de benen en armen kwijt konden. Diverse autobladen meldden dat de Kadett niet alleen goed rijdt, maar ook nog eens op uitstekende wijze is ontwikkeld, waardoor het een praktisch transportmiddel is geworden. In die tijd werd de Kadett C ook wel de Volkswagen uit Rüsselsheim genoemd..
Extra’s
Standaard was de basis-Opel Kadett C niet van een uitgebreid pakket extra’s voorzien – deze konden apart worden aangeschaft. Ook waren er luxere versies beschikbaar die wel voorzien waren van extra’s, zoals een verstelbare binnenspiegel, verstelbare rugleuningen, klokje en sigarettenaansteker. Er was ook een sportieve versie beschikbaar, de SR.
De SR was voorzien van toerenteller, extra tellers en meters. Gedurende de jaren dat de Kadett C leverbaar was, werden de vroegere extra’s als standaard meegeleverd.
Oliecrisis
Niet alleen Opel zelf, maar ook General Motors was zeer tevreden over de Opel Kadett C. De euforie duurt echter niet lang, want in oktober 1973 begint als gevolg van een aantal wereldconflicten de oliecrisis. Hiermee krijgen Amerika en een aantal Europese landen sterk te kampen. De prijs van $ 2,70 voor een vat aardolie verdrievoudigd en o.a. Nederland en de Verenigde Staten krijgen tijdelijk geen aardolie meer aangeleverd. De benzineprijzen vliegen omhoog en ze gaat in Nederland zelfs op de bon.
In november en december 1973 worden er al 20% minder auto’s verkocht dan normaal. Vele auto’s blijven gewoon bij de dealer staan. Zuinige auto’s zijn plotseling aantrekkelijk geworden en dus ontstaat de behoefde aan ‘spaarmodellen’ . Zelfs de al redelijk zuinige Kadett C door Opel hierop aangepast. In maart 1974 komt er een nog zuiniger 1.0-liter motor voor de Kadett C beschikbaar.
De 1.0 motor is alleen gebouwd voor de export en is leverbaar in o.a Nederland, België en Frankrijk. Ze is echter geen lang leven beschoren. De oliecrisis ebt weg en de de 1.0 motor verdwijnt daarmee kort na de introductie spoedig alweer uit het leverprogramma.
Concurrentie voor de Opel Kadett C
In 1975 krijgt de Opel Kadett C er een zware concurrent bij. Volkswagen besluit de Kever uit productie te nemen en introduceert een nieuw model: de Volkswagen Golf. De Golf werd vanaf introductie direct een bestseller – iets wat Opel niet op zich liet zitten. Bij het bekend worden van de techniek van de Golf, worden er bij Opel diverse wijzigingen aan de modellen gedaan. De lichte modellen van de Kadett C krijgen nu ook schijfremmen voor. Vanaf maart 1975 worden alle Kadetts standaard met staalgordelradiaalbanden geleverd.
In mei 1975 wordt dan ook nog eens de Opel Kadett City op de markt gebracht – een klein en wendbaar stadsautootje met een hatchback.
De rallyspecialist voor alle dagen
De concurrentie met de Golf wordt prima overleefd. Echter, in 1975 wordt ook de Golf GTI geïntroduceerd – een snelle versie van de Volkswagen Golf. In antwoord hierop introduceert Opel op de IAA van Frankfurt in 1975 de Opel Kadett C GT/E, een Kadett Coupé welke is voorzien van een 1.9 liter sterke injectiemotor (en we weten allemaal dat deze Kadett sneller was en is dan de Golf GTI). De reclameslogan van Opel voor deze snelle Kadett luidt “De rallyspecialist voor alle dagen”.
De Kadett GT/E wordt ook ingezet als opvolger van de Ascona SR in de rallysport. De “straat-GT/E” is eigenlijk een nevenproduct van de echte raceversie van de GT/E. Het autosportregelement schreef namelijk voor dat er minimaal 1000 stuks geproduceerd moesten worden voor een homologatie in groep 2 en minimaal 5000 stuks voor een homologatie in groep 1. Eind 1975 wordt al aan deze regel voldaan.
De sportieve Kadett rijder kan voor zo’n Fl. 3200,- meer t.o.v. een standaard coupé een GT/E aanschaffen. De auto is leverbaar in een twee kleuren versie – onder zwart en boven geel – ookwel de oorlogskleuren genoemd. Opel hield deze kleuren ook aan in de autosport. Wanneer de klant echter een andere kleur wilde kon deze ook geleverd worden. De auto was voorzien van dikke stabilisatorstangen, H4 koplampen, Bilstein gasdrukschokdempers, sportinterieur en 5.5″ sportvelgen. Een close-ratio 5 versnellingsbak en een sperdifferentieel waren tegen meerprijs leverbaar.
Het hart van de GT/E is natuurlijk de 105pk sterke 1.9 liter injectiemotor. Een voor die tijd gigantisch aantal pk voor zo’n kleine auto. Met het gewicht van de GT/E, 910kg, levert dit een pk-gewichtsverhouding van 8,7 kilo per pk. Geprezen werd naast de vele paardekrachten ook de prima versnellingsbak en de overzichtelijke instrumenten van het dashboard. Als nadelen werden de stugge schokdempers genoemd en het slechte zicht naar links- en rechtsachter en het ontbreken van een achterruitwisser.
Vervolg op de successtory
In 1977 wordt op de IAA in Frankfurt een nieuwe versie van de GT/E gepresenteerd, welke bij Opel intern de GT/E2 wordt genoemd. De ontwerpers van deze auto hebben er een wolf in schaapskleren van gemaakt. Uiterlijk is de GT/E wat minder ‘grof’, onder andere door de nieuwe geel/witte paintjob. Onder de kap is er echter het één en ander veranderd. De 2 liter injectiemotor van de Opel Rekord is onder de kap gekomen. Dit blok levert 115pk, en trekt de Kadett binnen 9 seconden naar de 100km/u. Ook deze GT/E is in eerste instantie bedoelt als auto voor de rallysport. Voor het snelle stratenverkeer is er de Kadett Rallye.
Deze Kadett is voorzien van een iets minder sterkere 2 liter injectiemotor (evengoed nog 110pk) of een 1.6 liter carburateurmotor (bekend uit de Opel Manta A). Deze Rallye Kadetts waren ook voorzien van de nodige sportaccesoires, zoals stuggere schokdempers, spoilers en 5.5J of 6Jbrede sportvelgen.
Introductie van de 1.6 motoren
Na de IAA in 1977 wordt het 1.6S blok niet alleen meer gebruikt in de Rallye Kadett – ook de andere Kadett modellen worden voorzien van dit motorblok. Dit tegen een meerprijs van zo’n Fl. 1300,-. Tot deze levering wordt besloten door het feit dat de concurrenten ook sterkere varianten van hun auto op de markt brengen. De modellen met de 1.2-motoren blijven gewoon in het programma.
Modellenexplosie
In totaal zijn sinds de invoering van de Kadett C in 1973 al 18 verschillende varianten op de markt gebracht. Het modellengamma loopt van de goedkoopste, de City J (junior), tot de duurste Kadett, de GT/E. In 1976 werd ook nog de Aero, een halfcabriolet op basis van de sedan, geleverd.
Helaas is deze Aero geen succes geworden. In 1979 komt er een eind aan de productie van de Kadett C, vanwege de intrede van de Kadett D. Er zijn er echter tot in 1980 nog Kadett C’s verkocht. Tegenwoordig wordt de Opel Kadett C ook wel de laatste ‘echte Opel Kadett’ genoemd.