Opel heeft in tientallen jaren veiligheidsresearch alle mogelijke ongelukken gereconstrueert en nagebootst. De resultaten van deze tests komen tot uiting in de speciale veiligheidsconstructie van de passagiersruimte van de Opel Kadett C.

Voor het ontwikkelen van een veilige auto werd het Opel Safety Vehicle gebouwd, genaamd de “OSV 40”. Bij deze auto (uiterlijk lijkend op een Kadett C sedan) werd bij een frontale klap van 40km/u de passagiersruimte ongemoeid gelaten. Ook een koprol of klap van opzij had zeer weinig gevolgen. Niet al de technieken van de OSV 40 werden in de Kadett C verwerkt. Natuurlijk was er gelaagd glas voor de voorruit gebruikt en de benzinetank was boven de achteras geplaatst – een veilige plek omdat deze tijdens een ongeval bijna nooit geraakt wordt.

Dozijnen crashtests werden uitgevoerd om de kreukelzones van de Opel Kadett C te beproeven. Deze zones kreukelen voor en achter volgens geprogrammeerde lijnen ineen. Op die manier wordt de meeste energie van de botsing opgevangen eer zij de passagiersruimte kan bereiken. Bij een frontale botsing schuift de telescopische stuurkolom ineen.

De brandstoftank heeft een veilige plaats boven de achteras. Verstevigde dak- en deurlijsten zijn berekend op eventueel over de kop slaan.

In het interieur is rijkelijk gebruik gemaakt van bekleding met zacht materiaal. De driepuntsgordels garanderen volledige bewegingsvrijheid en blokkeren alleen tijdens abrupt remmen.