Remsysteem

Het remsysteem van de meeste Opel Kadett C’s bestaat uit schijfremmen voor en trommelremmen achter. De vroegere 1.0 en 1.2 modellen hadden echter ook trommelremmen op de voorwielen. Rembekrachtiging is aanwezig op sommige (luxere) vroege modellen en op alle latere modellen (vanaf 1978 op alle modellen). De handrem op de achterwielen is mechanisch. De remmen worden hydraulisch bediend. Het remsysteem bestaat uit een gescheiden circuit. De modellen met de rembekrachtiger gebruiken de onderdruk van het inlaatspruitstuk gebruikt om de werking van de drukstang van de hoofdremcylinder te ondersteunen als het rempedaal wordt ingetrapt. Dit vermindert de kracht die door de bestuurder bij het remmen moet worden uitgeoefend.

Het hydraulische remsysteem werkt met behulp van een hoofdremcylinder met dubbele zuigers. Het rempedaal bedient de primaire zuigerstang in de cylinder, waardoor remvloeistof naar de achterremmen wordt verplaatst. De secundaire zuiger van de hoofdremcylinder levert remvloeistof voor de voorwielen. De druk naar de voor- en achterremmen is gelijk, maar onafhankelijk, zodat als de ene gedeelte van het remcircuit (b.v. het achterste) defect raakt de andere blijft werken. Elk circuitgedeelte heeft zijn eigen vloeistofreservoir op de hoofdremcylinder. Het is belangrijk dat deze vloeistof op peil wordt gehouden en moet altijd op het aangegeven niveau worden gehouden. Als het peil daalt dan duidt dit op lekkage in het remcircuit.

Trommelremmen

De trommelremmen zijn z.g.n. expanderende trommelremmen. De enkele wielremcylinder in elk wiel beweegt de remvoeringen naar buiten tegen de binnenzijde van de trommel.

Een set veren tussen de remvoeringen zorgt ervoor dat de voeringen weer worden teruggetrokken. Door slijtage gaan de trommelremmen steeds slechter remmen. Deze dienen daarom ook om bepaalde tijd even handmatig bijgesteld te worden. Tegenwoordig wordt door hobbyisten op de achteras ook een schijfremsysteem gebouwd.

Schijfremmen (vooras)

De schijfremmen zijn van het normale type met een vaste remklauw (d.w.z. dat aan beide kanten de remblokken tegen de schijf worden gedrukt i.p.v. dat de klauw zweeft en vanaf 1 kant de blokken tegen de schijf drukt).

Elke helft van de remklauw bevat een zuiger, die in een cylinder kan bewegen. Biede cylinders zijn met elkaar verbonden, zodat de zuigers onder hydraulische druk naar elkaar toebewegen. Hierdoor klemmen de zuigers de draaiende remschijf tussen de twee remblokken, waardoor de schijf wordt vertraagd. De afdichtingen tussen de zuiger en de cylinder zijn zo van vorm dat deze iets worden gerekt als de zuigers in de richting van de remschijf bewegen. Als de hydraulische druk lager wordt trekken deze afdichtingen weer samen, waardoor de zuigers weer van de remblokjes en de schijf loskomen. Hierdoor is er altijd een beetje speling aanwezig tussen de schijf en de remblokken.

Wanneer de remblokken gaan sluiten, schuiven de zuigers iets door de afdichtingen, waardoor de slijtage wordt gecompenseerd. Hierdoor behoeven de schijfremmen niet te worden afgesteld, wat wel het geval is bij de trommelremmen.

Tegenwoordig worden er ook geventileerde schijven op de Kadett C gebouwd. Hiervoor kan men de klauwen en schijven van een Opel Rekord E 2.2 nemen. Naar het schijnt passen ook Opel Omega A 2.0i klauwen op de Kadett C. Echter, deze komen bij een complete draaiing van het stuur tegen de veren aan. Dit wordt niet goedgekeurd tijdens een APK or RDW keuring!

Handrem

De handrem wordt mechanisch bediend en werkt alleen op de achterwielen.

Tip: Als je op de achteras schijfremmen gaat bouwen, zorg er dan voor dat de handrem mechanisch blijft. Dit kan bijvoorbeeld met remklauwen van de achteras van een Ford Scorpio (elk model). Een hydraulische handrem wordt niet goedgekeurd door het RDW!